O nama - Rental nekretnine

Rentalova priča počela je 1998. godine. A započela ju je jedna izuzetna hrabra žena. Teta Velida, inženjer građevine s uspješnom karijerom i velikim poslovnim i životnim iskustvom odlučila je upustiti se u avanturu privatnog biznisa. S kompjuterom u unajmljenoj kancelariji na platou Skenderije i mobitelom u ruci osnovala je Rental Trading Company.
Zašto Rental? Krajem devedesetih u Sarajevu je najaktivnije bilo rentijersko tržište. Zbog velikog broja ambasada i ambasadora, konzulata i konzula, stranih stručnjakinja i stručnjaka, nevladinih organizacija te pionira koji su i sami započinjali svoje poslovne poduhvate, poslovni prostori, stanovi, kuće, rezidencije za najam (ili popularno rentu) bili su „najtraženija roba“. Tako je Rental najprije „rentao“ ali se i nametao kao profesionalna i transparentna posrednička agencija u kojoj su se klijenti/ce osjećali/e sigurno i zaštićeno.

Teta Velidin sin Mirza, radeći od samog starta u novoosnovanoj firmi, paralelno je studirao i diplomirao pravo, pa magistrirao pravo i ekonomiju (u Sarajevu i Bologni), odbranivši tezu „Tržište nekretnina u Bosni i Hercegovini – analiza razvoja i perspektive u kontekstu integracije u Evropsku Uniju“. U to vrijeme teta Velida, nakon što je izgradila čvrste temelje firme, odlazi u penziju i Rental prepušta Mirzi koji je u agenciji od saradnika i agenta postao direktor. U to vrijeme, nakon desetogodišnje karijere urednice i voditeljice na državnoj televiziji, u firmi počinjem raditi i ja, Alma, magistrica društvenih nauka, teta Velidina snaha, a Mirzina supruga, čime firma, po uzoru na slične u Americi recimo, prerasta u pravu porodičnu priču.
S našom agenticom Nerminom srela sam se prvi put u Maloj pivnici. Na naš prvi sastanak donijela je bademe u čokoladi i cimetu, ali i punu vreću entuzijazma i ambicije. Znali smo da smo „uboli“. I zaista, nakon gotovo tri godine uspješne saradnje, Nermina je izrasla u izuzetnu i samopouzdanu agenticu koja je svoju agentsku priču utemeljila i diplomom pravnog fakulteta. Nermini se uskoro pridružila i Ismihana, samozatajna i predana studentica prava koja je nakon godinu dana življena i rada u New Yorku svoja novostečena iskustva odlučila primijeniti u agenciji za nekretnine Rental. I zaista, u Ismihaninom slučaju se pokazalo da američko iskustvo vrijedi bar jednu diplomu. Pogotovo kad je utemeljeno sjajnim odgojem i vrhunskom osobnošću koje je Hana (tako je od milja zovemo) donijela Rentalu. Posljednji, ali ne i manje važan, radije ćemo ga zvati višnjom na tufahiji, uključio se Haris, magistar poslovne psihologije, agent s iskustvom na bosanskohercegovačkom tržištu nekretnina, izuzetno pošten i servilan momak, čime je konačno zaokružena timska priča koju ste vidjeli na našoj naslovnoj fotografiji.

Ni slučajno u ovoj kratkoj storiji o Rentalu ne smijem zaboraviti našu maskotu, naš logo, našu Rentalku. Mala kornjača koja vam se smiješi s naslovnice naše web stranice priča vam sljedeću priču: Svako biće treba svoj dom. A sanama ćete do doma bez žurbe, sigurnim korakom, što će rezultirati osmijehom i ključićem oko vrata. Po feng shui filozofiji, kornjača je simbol bogatstva i blagostanja. A svim našim klijentima, baš kao i sebi, od srca oboje želimo.
Dizajnerski tim male kreativne radionice Feri Le Non kriv je za naš osoben vizuelni identitet, ali i za kornjaču (koju je onda docrtavao i oživljavao prijatelj agencije Dejan Slavuljica), a za moderan, pragmatičan i lak prolaz kroz našu stranicu pobrinuo se programerski tim Dimedia.hr

Da zaključim:

Radeći posao posredovanja u prometu nekretninama punih sedamnaest godina stekli smo različita iskustva, upoznali se sa svim mogućim situacijama i izazovima koje naše tržište donosi, te uspješno završili svaki poslovni poduhvat koji smo zagrizli. Stoga sa sigurnošću možemo tvrditi da smo prava adresa ukoliko i sami želite prodati, unajmiti, iznajmiti ili kupiti nekretninu u Sarajevu ali i cijeloj Bosni i Hercegovini. Radeći s privatnim i fizičkim licima, velikim i malim investitorima iz zemlje i inostranstva proširili smo svoje kapacitete i stekli znanja i vještine, te paralelno izgradili, reći ću neskromno, najkvalitetniju infrastrukturu kad je riječ o poslovanju nekretninama u Bosni i Hercegovini. Dizajn, programska opremljenost, zastupljenost na svim relevantnim portalima i ostalim adresama za promociju nekretnina, ali i osoben pristup prodaji te personalizacija svake nekretnine i svakog klijenta/klijentice koji otvore naša vrata, učinili su nas pravim izborom. Dobrodošli na našu stranicu, dobrodošli u našu kancelariju u ulici Mehmeda Spahe 6. Šoljicu ljudskog razgovora i profesionalan savjet ne naplaćujemo.

mr Alma Abdagić
Izvršna direktorica